En av våra praoelever håller i pennan

#Prao #domstol #praktik #skolprojekt #södertörnstingsrätt

Janna går i årskurs 8 på Internationella Engelska Skolan och hon har praktiserat en vecka hos oss på Södertörns tingsrätt. Vi lät Janna själv skriva en text om hur det har varit att göra praktik på tingsrätten.

Jag har sedan några år tillbaka varit intresserad av juridik och har länge velat bli försvarsadvokat. När jag fick veta att vi skulle ha prao så såg jag det som en chans att prova och se hur yrket går till. Jag började med att söka till en advokatbyrå men där fanns ingen plats. Då fick jag veta att Södertörns tingsrätt tar emot praoelever under varje termin. Det här kände jag var en möjlighet för mig och då ansökte jag hit direkt.

Vad har jag fått göra under min tid här?

Jag har fått hänga med och prata med olika aktörer här på tingsrätten, bland annat advokater och nämndemän. Jag har också fått lära mig massa olika saker såsom vad en tingsnotarie är och vad de har för arbetsuppgifter. Jag har också fått chansen att vara med på förhandlingar vilket jag har tyckt varit väldigt lärorikt. För mig var det här första gången jag var med på en huvudförhandling. Jag har också fått hänga med målkansliet och kollat hur de sorterar post och hur alla mål kommer in helt enkelt.

Vad har varit mest intressant?

För mig så var det mest intressant att gå på huvudförhandlingar i brottmål. Det var väldigt lärorikt att se hur ordningen på en rättegång ser ut, vad man får för straff, hur åklagaren utför sitt jobb hur de olika sidorna vill att det går i målet. När parterna har förhör under rättegången tycker jag att det är väldigt intressant vad för frågor som ställs och de olika perspektiven som åklagare och försvarare har. Något jag inte var beredd på var att det alltid finns någon typ av bevis under rättegången. Det kan vara bildbevis eller skriftligt bevis.

När jag fick prata med advokaterna så blev jag mer inspirerad till att ta den här tanken på att bli försvarsadvokat vidare. Något de berätta var att de ofta spolar tillbaka tiden till en period innan händelsen. På det sättet kan de förhoppningsvis hitta något som kan förklara varför den tilltalade har gjort som den gjort. Advokaterna lyckas inte alltid få sina klienter frikända men däremot kan de kämpa för mildare straff.

Vad tycker jag om att praoa på tingsrätt?

Om man är intresserad av juridik är det här ett perfekt ställe att praoa på. Jag rekommenderar detta väldigt starkt då man får en överblick på hur saker och ting funkar. Och även om man inte är intresserad av juridik så kan detta ändå vara en väldigt spännande upplevelse.

Att få en inblick på hur det är här på tingsrätten är ett väldigt bra sätt att se ifall man känner sig bekväm i domstolsmiljö. För mig fick jag mer intresse av att bli försvarsadvokat men däremot finns det saker jag måste tänka på som är lite mer utmanande när det gäller att bli försvarsadvokat. Jag tycker det är ganska viktigt att också se den ”svåra” sidan av yrket så att man också är lite beredd på det.

Vill du också göra din prao på Södertörns tingsrätt? Mer information, intresseanmälan och ansökningsformulär hittar du här: Praktik & Prao – Södertörns tingsrätt (domstol.se)