Jag heter Olle Persson och arbetar vid Förvaltningsrätten i Stockholm. Vid en förvaltningsrätt jobbar jurister med olika titlar. De flesta känner till vad arbetet som domare innebär. I det här inlägget vill jag ge dig en inblick i hur det är att arbeta i en annan vanlig juristroll vid domstolen – nämligen i rollen som föredragande jurist.
Föredragande jurister har en central roll i förvaltningsrättens arbete med att avgöra mål. Jurister med liknande arbetsuppgifter finns också på kammarrätterna och på Högsta förvaltningsdomstolen. Vill du jobba med kvalificerad juridik inom många olika områden och aldrig ha tråkigt på jobbet – då tycker jag att du ska läsa vidare!
Myndighetsbeslut påverkar oss
Har du tänkt på hur många gånger du har haft kontakt med en myndighet de senaste åren? Kanske har du också fått ett beslut från en myndighet som du inte håller med om, exempelvis ett beslut från Skatteverket som inte godkänner det namnbyte du önskat eller ett beslut från Försäkringskassan som handlar om din försörjning. Dessa beslut påverkar förstås tillvaron på ett personligt plan. Andra beslut kan påverka många i din omgivning, exempelvis en ny upphandling av busstrafiken i din kommun eller en skola som måste stänga. Dessa exempel och mycket annat kan på olika sätt bli ett mål hos oss på förvaltningsrätten.
600 olika måltyper!
De flesta målen handlar i grunden om att en person eller ett företag inte kommer överens med en myndighet. Totalt har vi cirka 600 olika måltyper vid förvaltningsrätten där både omständigheterna och juridiken kan se väldigt olika ut – den ena dagen är alltså inte den andra lik. Det är omväxlingen av arbetsuppgifter som gör att jag tycker att det är så kul att arbeta på just en förvaltningsrätt. Den ena dagen kan jag sitta med ett stort skattemål som handlar om ett internationellt företag, för att nästa dag bedöma om en person har rätt till färdtjänst eller om CSN haft rätt att besluta att ta ut en påminnelseavgift.
Vilken är min roll när det är dags att avgöra ett mål?
Mitt arbete som föredragande jurist är att förbereda målet inför beslut. När parterna, till exempel en privatperson och en myndighet, har fått säga sitt om hur de vill att målet ska bedömas och lämnat in eventuell bevisning så läser jag igenom handlingarna i målet. Nästa steg blir att analysera parternas argument, bevisningen samt vad lagen och praxis, det vill säga tidigare beslut i liknande mål från Högsta förvaltningsdomstolen, säger om hur en viss fråga ska bedömas. I vissa mål är den centrala frågan att bedöma bevisningen, exempelvis om ett visst läkarintyg visar att en person har de besvär som den påstår. I andra mål är det snarare hur lagen ska tolkas som är avgörande och det finns ofta utrymme att tolka lagen på olika sätt. Då är det mitt jobb att komma fram till vad jag tycker är den korrekta tolkningen.
Allt detta redovisar jag i ett förslag till dom som den domare som ska döma i målet går igenom. Ibland händer det att jag och domaren inte håller med varandra och då hamnar man i intressanta diskussioner om både bevisning och lagtolkning. När förberedelserna är klara och det är dags att avgöra målet har jag en föredragning inför rätten där domaren och nämndemännen ingår. Parterna närvarar inte under föredragningen. Vid föredragningen förklarar jag vad som har hänt, vad parterna tycker och hur jag anser att målet ska avgöras. Det är domaren och nämndemännen som slutligen bestämmer hur det går i målet.
Ibland har domstolen dock muntlig förhandling i målen. Vid dessa tillfällen kallas de inblandade till en av våra förhandlingssalar. Då har jag gått igenom målet i förväg och vid den muntliga förhandlingen är jag protokollförare, det vill säga antecknar vad parterna säger, och har ett övergripande ansvar för tekniken. Även i dessa mål lämnar jag ett förslag till dom till den ansvarige domaren.
Ett steg i karriären eller ett yrkesval?
En tjänstgöring som notarie, som är en praktisk utbildning vid domstol efter juristutbildning, varar i max två år och går väldigt fort. Det är därför vanligt att som färdigutbildad notarie söka en tjänst som föredragande jurist på domstolen. I denna roll får man möjlighet att landa i domstolsarbetet och utvecklas vidare som jurist. Arbetet ger en möjlighet att arbeta upp en omfattande erfarenhet, både när det kommer till domstolsarbete i allmänhet och inom olika rättsområden. En uppskattad arbetsuppgift – där erfarenheten kommer väl till pass – är att vara fadder till domstolens nya notarier.
Många möjligheter att utvecklas
Sedan några år tillbaka finns det ett antal utvecklings- och karriärmöjligheter för föredragande jurister på Förvaltningsrätten i Stockholm. Jag har valt att bli specialistföredragande inom skatterätt. På domstolen finns också motsvarande tjänster i exempelvis migrationsrätt och offentlig upphandling. Vi som är specialistföredragande arbetar med de svåraste målen inom våra områden. Det finns också administrativa föredragande som utöver sina vanliga arbetsuppgifter är ett viktigt stöd till avdelningschefen.
Till sist…
Sammanfattningsvis är arbetet som föredragande jurist både spännande och utvecklande. Det finns få andra arbetsplatser där man så tidigt i karriären får arbeta med mycket kvalificerade arbetsuppgifter.
Olle Persson
Specialistföredragande
Förvaltningsrätten i Stockholm
Relaterat innehåll
Följ med in på en migrationsdomstol | Domarbloggen
Värdefull erfarenhet från båda sidor av domstolsvärlden | Domarbloggen