Nu är domstolsvärdarna tillbaka!

DomstolsvärdFolkhälsomyndighetenutbildning och nämndemänvittnesstödsverksamhet

Den pågående pandemin har gjort att Södertörns tingsrätt under en period har valt att inte använda sig av domstolsvärdar i allmänhetens utrymmen. Nu har många av Folkhälsomyndighetens rekommendationer hävts och det har gjort att vi på nytt kommer att låta två eller fler domstolsvärdar ta hand om de besökare som kommer till oss.

Genom åren har vi förstått att domstolsvärdarna är ett välkommet inslag i vardagen på tingsrätten. I de brukarundersökningar som vi genomför regelbundet brukar domstolsvärdarna få mycket beröm från våra brukare. Ungefär så här kan det låta.

”Det kändes tryggt att få hjälp på en gång när jag kom in i lokalen. Jag fick sällskap fram till den sal där jag skulle vittna och det var lugnande.”

”Det kändes skönt att få prata lite med någon inför förhandlingen. Man blev lugn och fick veta i förväg hur det skulle gå till.”

Vilka är det som arbetar som domstolsvärdar på tingsrätten?

Domstolsvärdarna är nämndemän på domstolen som sitter som lekmannadomare tillsammans med juristdomarna till vardags, men de kallas dessutom in som domstolsvärdar enligt ett särskilt schema. När de arbetar som domstolsvärdar står de vid en särskild plats i anslutning till vår säkerhetskontroll. Domstolsvärdarna har flera års erfarenhet av domstolen och de kan vid behov ge information om hur en rättegång går till och visa brukarna till rätt sal. Samtidigt utgör domstolsvärdarna en förstärkningsstyrka som snabbt kan hoppa in i en förhandling om det skulle visa sig att det saknas en nämndeman. På så sätt kan vi undvika förseningar.

Utbildning och introduktion

Tingsrätten anordnar varje år en utbildningsinsats för våra domstolsvärdar och nya domstolsvärdar erbjuds dessutom en särskild introduktion om uppdraget där också representanter för vittnesstödet medverkar. Det är viktigt att de som arbetar som domstolsvärdar hittar bra i våra lokaler och dessutom kan ge enklare information om hur en rättegång eller muntlig förberedelse går till. Tingsrätten har tagit fram ett särskilt stödmaterial för domstolsvärdarna om säkerhetsfrågor och de har också tillgång till ett dokument med vanliga frågor och svar.

Domstolsvärdarna arbetar nära våra vakter och vittnesstödet som finns på domstolen. Vid skolklassbesök kan domstolsvärdarna gå igenom ordningsregler med skolklasserna om det är så att protokollföraren i målet inte har möjlighet att göra det.

Vittnesstödsverksamheten är glada att det fina samarbetet med domstolsvärdarna äntligen kan återupptas. Vi kompletterar varandra väldigt bra, där domstolsvärdarnas funktion är att hälsa välkomna och hänvisa rätt samt vid behov påkalla vittnesstödens uppmärksamhet för att ge information och stöd. Vi har saknat dem och är glada att de är tillbaka! sammanfattar Nathalie Hansdotter, som är samordnare för vittnesstödsverksamheten.

Tidigare inlägg om våra domstolsvärdar hittar du här:

Så här välkomnar vi besökande till tingsrätten | Domarbloggen