När man lämnar entrédörren bakom sig på Södertörns tingsrätt känns det som om man kommit till en flygplats. Medhavda väskor får man lägga på ett rullband och de röntgenundersöks. Besökarna får gå igenom en metallbåge för att kontrollera så att de inte har några farliga föremål på sig. Det är särskilt utbildade ordningsvakter som har hand om säkerhetskontrollen.
– Vi letar efter två olika sorters föremål, de som är olagliga som skjutvapen och knivar och de som är olämpliga i domstolsmiljön, till exempel föremål som är brandfarliga, som en hårspray. Sedan gör vi också en individuell bedömning, en person som uppträder hotfullt redan i kontrollen skulle vi inte släppa förbi om personen har med sig ett spetsigt paraply till exempel. Då skulle vi ta hand om paraplyet, berättar ordningsvakten Jimmy Andeblom.
– Det händer faktiskt att besökare vänder när de ser oss i säkerhetskontrollen. Vi har hittat både ammunition, knivar och narkotika i anslutning till tingsrättens lokal. Vi tittar alltid extra när vi ser att någon vänder i dörren då personen får syn på säkerhetskontrollen, fortsätter ordningsvakten Jimmy Andeblom.
Ett system med permanent säkerhetskontroll genomfördes på Södertörns tingsrätt under vintern 2015. Andra domstolar, som liksom Södertörns tingsrätt, har infört säkerhetskontroller är till exempel Attunda tingsrätt, Stockholms tingsrätt, Solna tingsrätt, Södertälje tingsrätt, Göteborgs tingsrätt och Malmö tingsrätt, men det finns fortfarande domstolar som inte har permanent säkerhetskontroll.
I dag upplyser tingsrätten om sin permanenta säkerhetskontroll i de kallelser som går ut till parterna och vittnen, trots detta händer det att ordningsvakterna hittar knivar, vapen eller andra farliga eller olämpliga föremål på dem som kommer till tingsrätten. Under 2015 omhändertog ordningsvakterna 1 702 föremål. Detta ska jämföras med att det samma år var 51 659 besökare som gick igenom spärren. (Källa: Domstolsverkets statistik över Södertörns tingsrätt).
När det gäller olagliga föremål har ordningsvakterna rätt att ta föremålet och gripa den person som har tagit med sig ett sådant föremål. De kontaktar sedan omedelbart polisen som tar över ärendet.
–En okvalificerad gissning är att vi har ett sådant gripande i veckan, men ibland kan det vara fem-sex stycken, berättar ordningsvakten Jimmy Andeblom.
När det gäller föremål som enbart är olämpliga i domstolsmiljö får man tillbaka föremålen när man väl lämnar tingsrätten.
Vad tycker personalen?
Tingsrättens personal verkar genomgående nöjda med att deras arbetsplats nu har en permanent säkerhetskontroll.
– Jag är positiv till att vi har genomfört den permanenta säkerhetskontrollen. Tänk att vi år efter år har hållit förhandlingar och haft sammanträden med människor som faktiskt har burit farliga föremål på sig. I flertalet fall är det ju också människor som har åkt i kollektivtrafiken för att ta sig till oss, påpekar rådmannen Fredrik Schalin.