Öppet hus på Södertörns tingsrätt – vi ses väl på lördag?

en dag för flemingsbergfråga domarenÖppet husrättegångsspel

Förra året arrangerade Huddinge kommun för första gången ”En dag för Flemingsberg” och i samband med det höll Södertörns tingsrätt öppet hus. Nu är det dags igen! Tanken bakom En dag för Flemingsberg är att skapa en möjlighet till möten mellan myndigheter, företag och de som bor i området. Precis som förra året kommer Södertörns tingsrätt att ha öppet hus också i år. Klockan 11.00 slår vi upp portarna till tingsrätten och vi stänger kl. 16.00.
På tingsrätten finns det möjlighet att se på rättegångsspel, gå på guidad visning av våra lokaler, delta i en tipspromenad och mycket mera. Det kommer också finnas möjlighet för dig som besökare att träffa domstolens olika personalkategorier. Dessutom finns nämndemän samt personal från Brottsofferjouren (vittnesstödjare), Familjerätten, Åklagarmyndigheten och Sveriges Advokatsamfund på plats för att berätta om den egna verksamheten och dess betydelse för domstolen.
– Förra året hade vi omkring 400 besökare och vi fick så mycket positiv feedback från de människor som kom att det gav mersmak. Vi vill vara med på En dag för Flemingsberg eftersom vi tycker att det är viktigt att människor som bor i domstolens närområde får möjlighet att besöka oss och lära sig mer om hur vi arbetar och varför domstolen är en viktig del av samhället, förklarar lagmannen Petra Lundh.

vi tycker att det är viktigt att människor som bor i domstolens närområde får möjlighet att besöka oss och lära sig mer om hur vi arbetar och varför domstolen är en viktig del av samhället

Men vad kan du som kommer till tingsrätten på lördag förvänta dig?

Aktiviteterna på tingsrätten och vår säkerhetskontroll

För att komma in i tingsrättens lokaler måste du gå igenom vår säkerhetskontroll, så är det när tingsrätten är öppen i vanliga fall och så kommer det även att vara under Öppet hus. Detta bland annat för att besökarnas upplevelse ska bli så nära vardagen på domstolen som möjligt. Vid säkerhetskontrollen söker våra expeditionsvakter igenom väskor för att leta efter farliga föremål. När många människor kommer samtidigt till domstolen kan det bli viss köbildning. Tänk därför på att vara ute i god tid om det är någon särskild aktivitet som du är intresserad av. Vill du veta mer om vår säkerhetskontroll kan du läsa i ett av våra blogginlägg på vår blogg (Säkerhetskontroll på Södertörns tingsrätt | Domarbloggen)
Nedan kan du läsa om ett urval av de aktiviteter som vi erbjuder under dagen. Biljetter till rättegångsspelen, som naturligtvis är gratis, kan du hämta samma dag vid tingsrättens informationsbord på entréplanet.

Rättegångsspel

De flesta förhandlingar är öppna för allmänheten och Södertörns tingsrätt brukar ta emot omkring 200 studiebesök varje år, ofta är det skolklasser som kommer till oss. Vi vet att det finns många människor som är nyfikna på hur en förhandling går till men de kanske inte har möjlighet att besöka en domstol mitt i veckan. Nu finns det möjlighet att se hur en förhandling går till när vi har öppet hus. Att gå på ett rättegångsspel nu på lördag kan ge en ökad förståelse för hur det går till på en domstol. Tingsrätten visar två olika rättegångsspel under dagen. Det ena i ett brottmål och det andra i ett familjemål. I rättegångsspelen deltar domstolens medarbetare, nämndemän, riktiga åklagare, riktiga advokater och familjerättssekreterare. Tanken är att alla ska spela sina vanliga roller för att rättegångsspelen ska bli så verklighetstrogna som möjligt. Efter rättegångsspelen finns det möjlighet att ställa frågor till domaren eller de övriga aktörerna på plats.

Brottmål kl. 11.30 och 13.30

Under 2018 har vi på Södertörns tingsrätt haft ett särskilt fokus på ungdomar och det har därför fallit sig naturligt att vårt rättegångsspel också ska handla om ungdomar. Rättegångsspelet handlar om en person som är 16 år och som åtalas för olaga hot på sociala medier och misshandel. Personen erkänner att hen har skrivit ett hot på en annan persons facebook-sida men förnekar att hen senare också ska ha misshandlat personen. Ett vittne och den som har utsatts för brottet, målsäganden, hörs i rättegången. Dessutom vill den som har utsatts för brott få skadestånd av 16-åringens ena förälder. Går det? Vilket straff får den som är 16 år? Allt detta och mycket mer får du svar på om du ser på vårt rättegångsspel.

Familjemål kl. 12.30 och 14.30

Rättegångsspelet handlar om ett föräldrapar som är oense om vem som ska ha vårdnaden om deras barn och hos vem av föräldrarna som barnet ska bo. Förhandlingen ska visa hur tingsrätten arbetar med den särskilda förhandlingsmetoden ”Konflikt och försoning” och försöker få parterna att komma överens om barnets framtid och undvika konflikter. I rättegångsspelet deltar även representanter från familjerätten precis som vid en vanlig förhandling enligt ”Konflikt och försonings”-modellen. Om du vill veta mer om metoden ”Konflikt och försoning” kan du titta på en film som finns på Youtube (Konflikt och försoning – ett annat sätt att handlägga vårdnadsmål (youtube.com). Filmen är inspelad på Södertörns tingsrätt.

Fråga domaren

Hela dagen kommer det att finnas möjlighet för våra besökare att samtala med en eller flera av våra ordinarie domare som kan berätta om arbetet på tingsrätten och svara på frågor. Tanken är inte att domaren ska ge rättslig rådgivning eftersom det är något som tingsrätten varken kan eller får göra, utan det är mer en möjlighet till diskussion om hur arbetet ser ut på en domstol.

Guidad visning av våra lokaler och visning av säkerhetssalen – varje timme med start kl. 12.00

Tingshuset byggdes 2005-2006 och invigdes i april 2007. Huset är omkring 13 700 kvm stort och har 19 tingssalar varav en är en säkerhetssal som används i mål som kräver hög säkerhet. Nio mindre rum används för sammanträden i tvistemål. Det finns även ett särskilt mötesrum för familjerelaterade mål (familjerummet) och ett särskilt väntrum för vittnen och målsäganden som vill sitta avskilt inför en förhandling. På den guidade visningen får du följa med tingsrättens medarbetare som visar runt i våra lokaler och berättar lite om tingsrättens historia. Dessutom får du se säkerhetssalen, veta hur den fungerar och vilka uppmärksammade rättegångar som har hållits där. Vi kommer också att berätta om vårt kvalitetsarbete och hur intervjuer med de människor som har varit parter i olika mål hos oss har påverkat utformningen av våra lokaler.

Tipspromenad

Du får svara på frågor om tingsrätten och rättsväsendet när du genomför vår tipspromenad. Du kan ha nytta av att gå vår rundvandring innan du ger dig i kast med tipspromenaden. Svarsblanketter kan du hämta vid tingsrättens informationsbord. Vinnaren meddelas per e-post inom en vecka, och får komma till tingsrätten och hämta ett fint pris.

Frågelåda

Varje tisdag publicerar vi ett blogginlägg som handlar om frågor som rör rättsväsendet på vår facebook-sida. Dessutom publicerar vi en Fredagsfråga på samma sida en gång i veckan. Du kanske har tankar och önskemål om vad vi ska skriva om i framtiden? Det går så klart bra att kontakta oss genom facebook men varför inte ta tillfället i akt om du ändå är på tingsrätten och lägga en lapp med dina önskemål i vår frågelåda som finns på entréplan. Den guidade visningen av tingsrättens lokaler kommer också att avslutas i anslutning till frågelådan. Då kan du dessutom framföra muntliga förslag på vad du vill att vi skriver om i framtiden.
Som du ser finns det mycket att göra på domstolen nu på lördag. Hoppas att vi ses!