En svensk delegation besökte nyligen Armenien inom ramen för Sveriges Domstolars internationella utvecklingssamarbete. På plats i huvudstaden Jerevan träffade de domare och andra domstolsanställda som arbetar med att kommunicera med media. Syftet var att hjälpa domstolarna att utveckla färdigheter för att tryggt kunna möta media och arbeta vidare med ett nyligen antaget ramverk.
Under några dagar i början av november samlades en svensk delegation och armeniska domare i Armeniens huvudstad Jerevan. Fokus för mötet var att diskutera innehållet i ett nyligen antaget regelverk och att leda en workshop. Resan till Armenien var en del i ett projekt för att stärka allmänhetens förtroende för domstolarna i Armenien. Arbetet ska leda till att göra domstolarna mer öppna för att öka allmänhetens förståelse för och tillit till rättsprocessen. Projektet finansieras av Sida.
En viktig del av samarbetet handlar om att stödja en förbättrad kommunikation med journalister och media och ett gott bemötande i rättssalen.
Björn Lindén är utsänd långtidsexpert i Armenien och han har varit stationerad i Jerevan under de senaste två åren. Han har samlat på sig en del intryck och större förståelse för utmaningarna kopplat till den kulturella och historiska kontexten.
– Sovjetunionen upphörde att existera för över 30 år sedan. Ändå gör det sig ständigt påmint när man talar om förtroende för statliga institutioner. Det är en gammal historia av korruption och maktmissbruk vilket har resulterat i ett lågt förtroende för rättsväsendet. Misstänksamheten är ständigt närvarande mellan domare och journalister. Det är som en sårskorpa som aldrig riktigt läker, säger Björn Lindén.
Ett ramverk för att stärka förtroendet
Besöket inleddes med ett event för att öka medvetenheten om det nyligen antagna ramverket. Ramverket, som har arbetats fram under de senaste två åren, beskriver reglerna för hur domstolsanställda kan kommunicera med media. Syftet med reglerna är att öka allmänhetens insyn i domstolarnas arbete och säkerställa att media får korrekt och aktuell information. Domstolsförhandlingar är i princip öppna för journalister och pressen kan få tillstånd att fotografera eller filma.
Moa Östberg och Alicia Mossmann är internationella samordnare vid Rättsavdelningen på Domstolsverket och har arbetat med framtagandet av ramverket.
– Att vi äntligen har landat i det här ramverket känns otroligt bra. Regelverket tillåter domstolarna att kommunicera fritt med media på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Det är faktiskt en banbrytande förändring, säger Alicia Mossmann.
Workshop om att bygga förtroende
Under besöket mötte den svenska expertgruppen också representanter från två armeniska domstolar för att genomföra en workshop. Fokus var att hjälpa domare utveckla arbetssätt ör att tryggt kunna möta media samt att berätta om fördelarna med att aktivt arbeta med media.
Under workshopen var det bitvis intensiva diskussioner om hur domare och talespersoner för domstolarna ska mötas och förstå varandra. Hur ska domar förmedlas? Vem ska ta besvärliga frågor från media? Moderatorn för mötet, Björn Lindén förklarar:
– Det här är inget ovanligt, det kan vara rätt så hetsigt under mötena och det är ett gott tecken att deltagarna är engagerade i frågorna. Syftet med projektet är att förbättra kommunikationen mellan domstolar och media och en förutsättning för att det ska lyckas är även att de arbetar med sin interna kommunikation.
Patrik Alm, chefsrådman vid Solna tingsrätt, föreläste tillsammans med Jens Mattsson från Domstolsverket om hur arbetet ser ut i Sverige och praktiska saker att tänka på i mötet med media.
– Det är en stor skillnad i våra arbetssätt. Relationen mellan media och domstolar i Armenien är ganska infekterad. Det armeniska domstolsväsendet har en lång väg kvar i arbetet för att bygga bättre relationer med media. I Sverige har vi utvecklat det här i över 15 år och vi har haft vår resa, avslutar Patrik.
Den fortsatta resan
Projektet kommer att pågå fram till slutet av 2026 och det fortsatta fokuset kommer att ligga på att använda reglerna i praktiken:
– Nu är det viktiga de aktiviteter vi har framåt som utbildningar och att ta fram verktyg för domarnas mediakommunikation – så att resultatet blir att domstolarna kommunicerar mer öppet med media. Med andra ord finns det en del arbete kvar att göra, avslutar Moa Östberg.
Skribenter:
Alicia Mossmann, internationell samordnare, Domstolsverket
Jens Mattsson, kommunikatör, Domstolsverket
Vill du veta mer om Sveriges domstolars internationella verksamhet?
På Sveriges Domstolars hemsida kan du få information hur vi arbetar internationellt.
Sveriges Domstolars internationella biståndsverksamhet – Sveriges Domstolar
Bloggen har också skrivit om Armenienprojektet tidigare.
Lägesrapport från Sveriges Domstolars utvecklingssamarbete med Armenien | Domarbloggen