Samling i Strasbourg för pilotdomstolarna inom CEPEJ

CEPEJEuroparådetinternationellt samarbete

CEPEJ och nätverket för pilotdomstolar

The European Commission for the efficiency of justice, som förkortas CEPEJ, är Europarådets kommitté för domstolsutveckling. Den inrättades år 2002 av Europarådets ministerkommitté. Syftet med CEPEJ är att förbättra kvaliteten och effektiviteten i de europeiska rättssystemen och att stärka allmänhetens förtroende för dessa system. CEPEJ har i sin tur ett antal arbetsgrupper, eller nätverk, under sig. Ett av nätverken är det för pilotdomstolar, som i år firar 18 år. Nätverket är tänkt att ge CEPEJ en bättre förståelse för domstolarnas dagliga arbete och möjliggöra utbyte av god praxis från rättssystemen i Europarådets medlemsstater. Från Sverige deltar Södertörns tingsrätt och Hovrätten för Västra Sverige i nätverket. Domarbloggen har i ett tidigare inlägg berättat mer om CEPEJ:s arbete. Inlägget finns här.

Domstolarnas möte i Strasbourg

Jag är Södertörns tingsrätts representant i CEPEJ och veckan innan påsk deltog jag i den årliga träffen för pilotdomstolarna. Mötet hölls detta år på hemmaplan för deltagarna från CEPEJ:s kansli – Strasbourg. Deltagare från 26 av Europarådets 46 medlemsländer fanns på plats under mötet, som pågick en arbetsdag.

Efter en introduktion av Francesco Depasquale, ordförande för CEPEJ och till vardags domare i högsta domstolen på Malta, följde en genomgång av CEPEJ:s arbete under året som gått och nästkommande år. Under senare tid har kommittén till exempel tagit fram verktyg för att komma till rätta med överbalanser och fokuserat på utvärderingen av domare.

Därefter följde erfarenhetsutbytet mellan oss domstolsrepresentanter och CEPEJ. Vi delade in oss i olika arbetsgrupper som skulle arbeta med olika fokusområden. En grupp arbetade till exempel med effektiv styrning av domstolar. Den grupp som jag deltog i fokuserade på så kallad ” work-life balance”, det vill säga balans mellan arbete och fritid, särskilt för medarbetare inom rättsväsendet. Genomgående för alla representanter som delade med sig av sina erfarenheter på området var att domarna i deras land upplevde att arbetsläget var väldigt ansträngt. Bland förslagen och exemplen på åtgärder för att förbättra situationen nämndes distansarbete, förmånliga semestervillkor, åtgärdsplan för att komma tillbaka efter sjukskrivning, regelbundna hälsokontroller, friskvårdsaktiviteter, medarbetarundersökningar med mera.

Domarens digitala verktygslåda i framtiden

Efter lunch var det dags för dagens andra gruppövning. Jag valde då den som handlade om vilka tekniska färdigheter vi domare kommer att behöva i framtiden, medan den andra arbetsgruppen fokuserade på frågan om tillgång till rättvisa/domstolsprövning.

Förutom att det var uppenbart att användningen av AI verkligen har tagit steget in i den dömande verksamheten, kunde vi också konstatera att instabila nätverksanslutningar och teknikproblem var något som skapade frustration över hela Europa. Vi svenska domare ska ändå känna oss lyckligt lottade som har en protokollförare vid vår sida, motsatsen är fallet i många andra europeiska länder. En tysk domare tipsade om e-Codex som är ett datoriserat system för gränsöverskridande elektroniskt utbyte av uppgifter på området civil- och straffrättsligt samarbete. Förhoppningsvis kommer e-Codex att underlätta informationsutbyte mellan EU-länderna. Försäkringskassan har fått i uppdrag att utveckla en svensk uppkoppling till e-Codex, mer finns att läsa på regeringens hemsida.

På kvällen samlades många av de domare som var kvar i stan för en gemensam middag. En väldigt trevlig kväll, även om diskussionerna också kretsade en del kring hoten mot rättsstaten och det internationella samarbetet.

Vill du läsa mer?

Utbyte av erfarenheter i centrum vid internationellt expertmöte | Domarbloggen

Council of Europe European Commission for the efficiency of justice (CEPEJ) – European Commission for the Efficiency of Justice (CEPEJ)