Ukraina – uppdrag i skuggan av kriget

EUAMfredsfrämjande insatserinternationellt samarbeteUkraina

Fotograf: Åse Jansson

Rysslands fullskaliga angrepp på Ukraina har pågått i snart tre år och Sverige fortsätter att stå fast vid sitt stöd för det ukrainska folket – både civilt och militärt. Men hur bidrar Sveriges Domstolar? Och hur är det att arbeta som utsänd?

 

Under ett webbinarium för personal inom Sveriges Domstolar delade utsända från olika delar av EU med sig av sina erfarenheter. Sveriges Domstolar har skickat ut personal till EU:s rådgivande insats i Ukraina, som kallas EUAM, sedan 2020. Sedan Rysslands fullskaliga invasion 2022 har arbetet utvecklats i takt med kriget och idag handlar insatsen inte bara om att återuppbygga rättsväsendets förtroende, utan också om att stödja ukrainska myndigheter i att hantera frågor om internationell straffrätt och krigsförbrytelser. Sveriges domstolar bidrar inte bara genom att förse insatsen med personal, utan också genom att hålla utbildningar för Ukrainas domare via webbinarier, som ett sätt att ge kontinuerligt stöd på distans.

EUAM:s arbete inleddes redan 2014 efter Euromaidan. Euromaidan var den omfattande proteströrelse som utlöstes av den dåvarande presidenten Janukovitjs beslut att inte underteckna Ukrainas associeringsavtal med EU. Demonstrationerna ledde till att Janukovitj avgick och under den period som följde begärde Ukraina hjälp med att återställa förtroendet för rättsstaten. Sedan det fullskaliga krigsutbrottet 2022 har insatsen anpassats och består nu av två huvudkomponenter: en som fokuserar på allmänna rättsfrågor och en som specifikt hanterar internationell straffrätt. När utredningar om krigsbrott slutförs är det domstolarna som får ta emot de brottmål som kräver rättslig prövning.


Fotograf: Åse Jansson

En länk till ukrainarnas framtid

Att arbeta i krigets Ukraina är utmanande, men också oerhört givande. Under webbinariet delade Andrew Carney, chef för EUAM:s enhet för internationella brott, och Guido Oestreich, chef för den straffrättsliga enheten, med sig av sina tankar.

– Ukrainarna uppskattar verkligen att vi är här, att vi delar deras vardag och hjälper dem bygga ett rättvisare samhälle mitt i denna förödande konflikt. Vi är inte bara rådgivare, utan en viktig länk till deras framtid, och att få vara en del av det känns som ett enormt ansvar. Vi behöver er, och det här är verkligen ett av de mest betydelsefulla uppdragen vi kan delta i, säger Andrew Carney.

 

För att lyckas i den rätt komplexa miljön krävs en kombination av öppenhet, nyfikenhet och erfarenhet. Att vara ödmjuk men också övertygande, samt att vara mentalt förberedd på att arbeta i ett land som befinner sig i krig, är avgörande. Insatsen behöver experter inom områden som rätten till en rättvis rättegång, brottsoffers rättigheter och domarutbildning, säger Guido Oestreich.

 

En vardag präglad av krig


Fotograf: Åse Jansson

Att arbeta och leva i ett land präglat av krig är utmanande, och något man måste kunna förhålla sig till när man arbetar i Ukraina. Enligt Guido Oestreich finns det trots utmaningarna en stark känsla av gemenskap och sammanhållning bland de som arbetar inom insatsen. Säkerheten är en prioritet och det finns välutvecklade rutiner för evakuering och skydd vid angrepp. Gemenskapen och insikten att man gör konkret skillnad är det som driver flera av de utsända att trots riskerna fortsätta sitt arbete. Arbetet på plats innebär en ständig närvaro av krigets realiteter.

– Det finns stunder när vi blir väckta mitt i natten av luftlarm, och det är svårt att få ordentlig sömn. Men den sömnbrist man får på grund av larmen är faktiskt ganska likt att vara småbarnsförälder när man aldrig får sova ostört. Det är en del av vardagen här, och vi är förberedda på att hantera det. Trots kriget är Kyiv en dynamisk och levande storstad med ett rikt kulturliv, där det finns möjlighet att bygga både professionella och personliga relationer, säger Guido Oestreich.

 

Att vara del av en historisk förändring

För Åse Jansson, som nyligen återvände efter 18 månaders tjänstgöring för Polismyndighetens räkning, var uppdraget tufft men också mycket givande.

– EUAM är en fantastisk insats att arbeta på. Det är inte bara ett jobb – det är en möjlighet att vara en del av något större. Här får man verkligen känna att man gör skillnad, inte bara genom det arbete man gör direkt, utan också genom att vara en del av en historisk förändring. Att lära sig av mina kollegor från hela Europa, men också av de ukrainska kollegorna, har varit otroligt lärorikt. Vi har alla kämpat för samma mål: att stärka rättssystemet här i Ukraina och hjälpa till att skapa en mer rättvis framtid för alla.

 

Vill du vara en del av insatsen?


Fotograf: Åse Jansson

Inom kort kommer det att finnas lediga tjänster att söka i Ukraina. Håll utkik i Domstolsverkets internationella kanaler så missar du inget. Att arbeta för EUAM i Ukraina är ett uppdrag som inte bara handlar om att hjälpa till med rättsliga processer – det handlar om att vara en del av något större, att stå vid Ukrainas sida i en av deras mörkaste tider. Och för de som är villiga att ta steget väntar en möjlighet att bidra till en mer rättvis framtid.

 

Skribenter

Pernilla Nordvall, internationell samordnare, Domstolsverket

Jens Mattsson, kommunikatör, Domstolsverket

 

Vill du veta mer om Sveriges domstolars internationella verksamhet?

Fredsfrämjande insatser – Sveriges Domstolar

Sveriges Domstolars internationella biståndsverksamhet – Sveriges Domstolar

Att bygga förtroende för domstolarna i Armenien | Domarbloggen

Rättsstatsfrågor i Kosovo – livet som rättslig rådgivare | Domarbloggen